sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Macaron-leivokset

Macaron-leivokset

Macaron-leivokset ovat haasteellisia tehdä ja elintarvikevaaka on lähes välttämätön apuväline. Ensimmäinen macarons-kokeilu epäonnistui täydellisesti, tämä on toinen yritykseni. Lopputulos ei ollut täydellinen, mutta nyt macaronsit näyttävät edes vähän oikeilta. Tällä reseptillä tuli kaksi pellillistä leivoksia. Ohje on Jauhot suussa -blogista.
Kuori:
150g mantelijauhoa
150g tomusokeria
120g valkuaista (vanhennutettu vähintään 1 vrk jääkapissa)
185g hienoa sokeria
50g vettä
(pasta- tai tomuväriä)

Mittaa mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja siirrä odottamaan.
Mittaa valkuaisista 60g toiseen kulhoon  ja toiseen kulhoon 35g hienoa sokeria odottamaan.
Jätä loput 60g valkuaista odottamaan vuoroaan.

Mittaa 150g hienoa sokeria ja 50g vettä kattilaan ja kuumenna hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen lämpötilaa silmällä (lämpötilan tulisi olla 110°C).

Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää 35g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kunnes se vatkaimia nostettaessa muodostaa alaspäin taipuvia huippuja (soft peaks).
Kun sokeriliemi kattilassasi saavuttaa 110°C:n lämpötilan kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan edelleen vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt, reilut 5 min. 
Tässä vaiheessa seos näyttää tältä.

Sekoita jäljelle jääneet 60g valkuaisia tomusokeri-mantelijauhoseokseen ja lisää mahdollinen väri.
Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis kun nostaessasi nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana. (Mitä enemmän sekoitat, sitä ohuemmaksi taikina muuttuu.)

Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (esim. n. 3 cm halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten.
Anna taikinan levätä 15-30 min ennen paistamista.
Paista 160°C:ssa n. 14 min.
Anna leivosten jäähtyä kunnolla ja täytä haluamallasi täytteellä. Itse käytin valkosuklaa-mansikkatäytettä.
Valkosuklaa-mansikkatäyte

100g mansikanmakuista valkosuklaata
1/4 dl kermaa
1/4 dl mansikkasosetta
15g suolatonta voita

Rouhi suklaa (kannaattaa rouhia hyvin pieniksi paloiksi, niin sulaa hyvin). Kiehauta kerma ja mansikkasose. Kaada seos suklaan päälle. Lisää pieniksi pilkottu voi ja sekoita tasaiseksi. Laita massa kylmään noin 30 minuutiksi. Kun massa on jonkin verran jähmettynyt, vatkaa vaahdoksi.

Säilytä leivoksia jääkaapissa ja anna tekeytyä ainakin vuorokauden.

- Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti