Macaron-leivokset
Macaron-leivokset ovat haasteellisia tehdä ja
elintarvikevaaka on lähes välttämätön apuväline. Ensimmäinen macarons-kokeilu
epäonnistui täydellisesti, tämä on toinen yritykseni. Lopputulos ei ollut
täydellinen, mutta nyt macaronsit näyttävät edes vähän oikeilta. Tällä
reseptillä tuli kaksi pellillistä leivoksia. Ohje on Jauhot suussa
-blogista.
150g mantelijauhoa
150g tomusokeria
120g valkuaista (vanhennutettu vähintään 1 vrk jääkapissa)
185g hienoa sokeria
50g vettä
(pasta- tai tomuväriä)
150g tomusokeria
120g valkuaista (vanhennutettu vähintään 1 vrk jääkapissa)
185g hienoa sokeria
50g vettä
(pasta- tai tomuväriä)
Mittaa mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja
siirrä odottamaan.
Mittaa valkuaisista 60g toiseen kulhoon ja
toiseen kulhoon 35g hienoa sokeria odottamaan.
Jätä loput 60g valkuaista odottamaan vuoroaan.
Mittaa 150g hienoa sokeria ja 50g vettä
kattilaan ja kuumenna hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen
lämpötilaa silmällä (lämpötilan tulisi olla 110°C).
Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa
kevyttä vaahtoa, lisää 35g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa vaahtoa
kunnes se vatkaimia nostettaessa muodostaa alaspäin taipuvia huippuja (soft
peaks).
Kun sokeriliemi kattilassasi saavuttaa 110°C:n
lämpötilan kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan
edelleen vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt, reilut 5 min.
Sekoita jäljelle jääneet 60g valkuaisia
tomusokeri-mantelijauhoseokseen ja lisää mahdollinen väri.
Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon
kääntelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis kun
nostaessasi nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana. (Mitä enemmän
sekoitat, sitä ohuemmaksi taikina muuttuu.)
Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota
leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (esim.
n. 3 cm halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti
muutaman kerran pöytäpintaa vasten.
Anna taikinan levätä 15-30 min ennen
paistamista.
Paista 160°C:ssa n. 14 min.
Anna leivosten jäähtyä kunnolla ja täytä
haluamallasi täytteellä. Itse käytin valkosuklaa-mansikkatäytettä.
Valkosuklaa-mansikkatäyte
100g mansikanmakuista valkosuklaata
1/4 dl kermaa
1/4 dl mansikkasosetta
15g suolatonta voita
Rouhi suklaa (kannaattaa rouhia hyvin pieniksi
paloiksi, niin sulaa hyvin). Kiehauta kerma ja mansikkasose. Kaada seos suklaan
päälle. Lisää pieniksi pilkottu voi ja sekoita tasaiseksi. Laita massa kylmään
noin 30 minuutiksi. Kun massa on jonkin verran jähmettynyt, vatkaa vaahdoksi.
- Henna
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti