torstai 1. elokuuta 2013

Ristiäiskakku pienelle prinsessalle

Sain kunnian tehdä täytekakun ihanan serkuntyttöni ristiäisiin. 

Toiveena oli valko-vaaleanpunasävyinen kaksikerroksinen kakku, jota koristaisi vauvakoriste sekä perhoset. Haasteelliseksi kakunteon teki se, etten ollut aikaisemmin käyttänyt kakun kuorrutukseen vaahtokarkki -tai sokerimassoja, enkä myöskään ollut ennen tehnyt kaksikerroksista kakkua. Olinkin innoissani päästessäni kokeilemaan itselleni uusia juttuja!

Tällainen kakusta lopulta tuli:


Kakkupohjat

Kakun alaosa on 8 munan kakkupohja tehtynä 28cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan ja yläosa 4 munan kakkupohja tehtynä 23cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Pohjat tein perinteisellä kolmen lasin ohjeella. Tarvitset siis kolme samankokoista lasia. Riko ensimmäiseen lasiin kananmunat. Kaada seuraavan lasiin saman verran sokeria, kuin esimmäisessä on kananmunaa. Samoin kolmanteen lasiin saman verran jauhoja (+1tl leivinjauhetta) kuin kahdessa ensimmäisessä on munia ja sokeria.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Kun vaahtoon jää hetkeksi vispilän jälki, on vaahto sopivan kuohkeaa. Lisää vaahtoon vehnäjauhot pikkuhiljaa siivilän läpi ja nostele samalla jauhot taikinaan varovaisesti sekaisin. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa n. 30-35 minuuttia (riippuen kakun koosta). Kannattaa vahtia kakkua, jottei se pääse palamaan (jos kakku näyttää tummuvan kovasti, laita kakkupohjan päälle leivinpaperi, joka estää pinnan liian tummumisen). Anna kakun jäähtyä vuoassaan.

Kun kakku on jäähtynyt, kumoa kakku ja irrota vuoka. 

Kakkupohjat kannattaa tehdä jo päivää ennen kuin täytät ne, sillä kunnolla jäähtynyttä kakkua on helpompi käsitellä. 

Täytteet

Täytteinä kakussa on mansikkavaahto, valkosuklaavaahto sekä tuoreita mansikoita (n. 200g). Itse kokosin kakut irtopohjavuokia apuna käyttäen.

Leikkaa kumpikin kakkupohja kolmeen osaan. Aseta ensimmäiset kakkupohjat lautasille (isompi kakku tarjoilulautaselle ja pienempi kakku lautaselle, josta se on helppo myöhemmin nostaa pois) ja kostuta ne. Asettele pohjien päälle tuoreita mansikoita.

Täyte 1: Valkosuklaavaahto 
(ohjeesta riittää kumpaankin kakkuun)

2 dl kuohukermaa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
400 g valkosuklaata
4 liivatetta
tilkka vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita siihen tuorejuusto sekä sulatettu suklaa. Yhdistä seokset toisiinsa varovasti sekoittaen. Kuumenna vesitilkka, puristele liivatteet liotusvedestään ja sulata liivatelehden kuumaan veteen. Kaada liivateneste valkosuklaavaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos mansikoiden päälle. Hyydytä jääkaapissa ainakin tunti. 

Lisää valkosuklaavaahdon päälle toinen kakkupohja ja kostuta se.

Täyte 2: Mansikkavaahto 
(ohjeesta riittää kumpaankin kakkuun)

2 dl kuohukermaa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
100g maustamatonta tuorejuustoa
400g soseutettuja mansikoita
6 liivatetta
tilkka vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita siihen tuorejuusto sekä soseutetut mansikat. Yhdistä seokset toisiinsa varovasti sekoittaen. Kuumenna vesitilkka, puristele liivatteet liotusvedestään ja sulata liivatelehden kuumaan veteen. Kaada liivateneste mansikkavaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos keskimmäisten kakkupohjien päälle. Hyydytä jääkaapissa ainakin tunti.

Lisää vaahdon päälle viimeinen kakkupohja ja kostuta se.

Kuorrutus ja koristelu

Kakku on kuorrutettu valmiilla vaahtokarkkitaikinalla, joka on ostettu Ullanunelmasta. Kuorrutin kakut erikseen, jonka jälkeen nostin pienemmän kakun lastaa apuna käyttäen isomman kakun päälle (itse en käyttänyt kakussa mitään tukia tai pahveja kakkujen välissä, mutta kakku pysyi siitä huolimatta hyvin koossa ja oli helposti leikattavissa. Halutessasi voit kuitenkin tukea alimmaista kakkua esimerkiksi tukikepein).

Koristeet on tehty muutamaa päivää aikaisemmin sokerimassasta. Vauva on tehty 3D-muottia apuna käyttäen ja perhoset perinteisillä muoteilla. Helmet on käsin pyöritelty. Vauvan insipiraationa toimivat Koristenurkan suloiset vauvakoristeet. Vauvan hiuksiin tuputtelin kaakaojauhetta ja vaatteet, patjan ja tyynyn muotoilin käsin. Perhoset on koristeltu hammastikun, elintarvikeväritussin ja sokerihelmien avulla. Lopuksi viimeistelin kakun muutamalla suihkauksella suihkutettavaa syötävää kimallesprayta.Onnea vielä pikkuprinsessalle kauniista nimestä!
 ~Milja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti