tiistai 11. joulukuuta 2012

Piparkakkurobotti


Tein pari vuotta sitten tälläisen piparkakkurobotin jouluksi kotiin. Ohjeen ja kaavat löysin Floran-sivuilta
Käytin kaupan piparkakkutaikinaa, sillä se pysyy oman kokemukseni mukaan parhaiten koossa ja sitä on helppo muotoilla. 

Robotin osat ja paistaminen
Kauli taikina tasaiseksi, n. 3 mm:n levyksi. Taikina kannattaa kaulia suoraan tasaiselle, pellin pohjan kokoiselle leivinpaperille – näin vältyt levyn siirtämiseltä ja saat tasaiset ja suorat osat. Silikoninen paistoalusta on myös tosi kätevä!
Leikkaa robotin osat mallien mukaan varovasti veitsellä.

Paistaminen:
- isot osat 175 astetta, n. 12 minuuttia 
- pienet osat 175 astetta, n. 8-10 minuuttia
Anna osien jäähtyä kunnolla ennen kuin aloitat robotin kokoamisen.

Koristelu
Koristele osat, ennen kuin alat koota robottia. Koristelussa saa käyttää mielikuvitusta hyväkseen. Karkit, rakeet, lakut, nonparellit, eri väriset pikeerit, sokerihelmet yms. sopivat mainiosti koristeluun. 

Pikeeri (kuorrutukseen ja liitoksiin)

1 kananmunanvalkuainen
3,5 dl (tai jopa 4dl) tomusokeria
muutama tippa sitruunamehua

Riko kananmuna ja valuta valkuainen puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Lisää muutama tippa sitruunanmehua. Sekoita tomusokeria sen mukaan, kuinka paksua pikeeriä haluat. Jos haluat värjätä pikeeriä, lisää muutama tippa karamelliväriä.

Pursota pikeeri esimerkiksi paksua pakastuspussia apua käyttäen.

Osien kiinnitys 

Käytin osien kiinnitykseen pikeeriä (saa olla aika paksua), sillä en halunnut polttaa sormiani kuumalla sokerilla. Halutessaan osat voi kiinnittää myös käyttämällä sulaa sokeri, mutta sen kanssa kannattaa olla varovainen sillä se kuivuu todella nopeasti. Pikeeri puolestaan kuivuu hitaammin, jolloin asetteluun on ehkä enemmän aikaa. Voit tukea osia, sillä kestää hetken ennen kuin kiinnitysaine jähmettyy ja osat ”liimautuvat” tukevasti paikoilleen. Hyviä tukia ovat esim. nonparellipurkit ja juomalasit.


Iloista joulun aikaa!

-Henna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti